Nieuws

 

Het Thuishuis geeft een gevoel van veiligheid

 

Anky Brouwer (72) uit Amstelveen verhuisde na een ingrijpende kankerbehandeling naar het Thuishuis in Amstelveen.

In de grote woonkeuken van het Thuishuis zit Anky Brouwer samen met huisgenoot Ina aan koffie met taart. Anky woont samen met zes andere alleenstaande senioren. De oudste is 85, de jongste 61. “Het geeft een gevoel van veiligheid dat ik niet meer alleen woon”, zegt ze. “Ik kan mezelf prima vermaken, maar sinds die kanker ben ik kwetsbaarder.” Aanspraak hebben is leuk, maar permanent ­samenwonen met vreemden gaat niet vanzelf. “Iedereen heeft zijn eigenaardigheden.”

Prettig dat de groep wordt begeleid door vrijwilligers

En zes van de zeven bewoners hebben altijd hun eigen huishouden bestierd. “We wonen met zeven eigenwijze types op een kluitje.” Daarom vindt Anky het wel prettig dat de groep wordt begeleid door vrijwilligers. “Een vrijwilliger die afstand heeft, kan de boel sussen als de ergernissen oplopen.” Haar eigen keuken mist ze. “Soms heb ik geen zin om met anderen te eten. Dan wil ik mijn eigen potje koken, zonder dat iemand op mijn vingers kijkt.”

Praktisch

Een Thuishuis is en soort studentenhuis voor alleenstaande 60-plussers die niet willen vereenzamen. Iedere bewoner heeft een eigen (kleine) woonkamer, slaapkamer en bad­kamer. Ze delen een grote keuken, gemeenschappelijke woonkamer, hobbyruimte en logeerkamer.

Er zijn Thuishuizen in Amstelveen, Deurne, Nijmegen en ­Harderwijk. Er zijn plannen voor nieuwe Thuishuizen elders in Nederland.

De appartementen worden als sociale huurwoningen verhuurd door woningcorporaties. Anky betaalt €575 per maand huur voor haar appartement in het Thuishuis, plus €83 servicekosten per maand.

Je wordt niet gekort op de AOW als je in een Thuishuis woont.

Een zorgindicatie is niet nodig. Voor bewoners die zorg ­nodig hebben, wordt thuiszorg ingeschakeld; daarvoor is wel een indicatie nodig en zij betalen een inkomensafhankelijke bijdrage.

Er is begeleiding van vrijwilligers bij gezamenlijke activiteiten. Zelfredzaamheid staat voorop, maar dingen samen doen wordt actief gestimuleerd. Zoals samen eten. Zelf ­koken mag, maar dat kan alleen in de gemeenschappelijke woonkeuken. Meer informatie vindt u op thuiszorg.

.

Een interview met een bewoonster van het Thuishuis Amstelveen. U kunt het interview via de volgende link bekijken: http://www.npo.nl/kruispunt/29-03-2015/KN_1667693

afscheid-coordinator3

opening-thuishuis

 

Onder grote belangstelling opende wethouder Raat op 11 juni j.l. op symbolische wijze het Thuishuis aan het Lindepark in Amstelveen. Op een prettige manier ouder worden. Dit is wat het Thuishuis beoogt. Aan het Lindepark zijn zeven appartementen voor ouderen gerealiseerd. Zij beschikken over een eigen woon- en slaapkamer en een pantry. In de gezamenlijke grote keuken, hobbykamer en woonkamer ontmoeten de bewoners elkaar.

 

Het Thuishuisproject past binnen de ontwikkeling in onze samenleving, waarbij ouderen tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig willen blijven wonen.

 

Naast deze woonvorm worden door daartoe opgeleide vrijwilligers thuisbezoeken afgelegd bij alleenstaande ouderen in de wijk Keizer Karelpark en worden in de Buurtkamer, in het MOC gebouw aan de Lindelaan, op zondagmiddag ontmoetingsactiviteiten georganiseerd.

 

Klik hier voor een foto-selectie.

Op vrijdag 23 mei j.l. hebben 5 personen (tussen de 60 en 85 jaar) hun huurovereenkomst met Eigen Haard getekend.

 

ER ZIJN NOG 2 WOONRUIMTES BESCHIKBAAR!

 

Het Thuishuis is een bijzondere woonvorm voor 7 alleenstaande 60-plussers, die liever niet meer alleen willen wonen. Ieder krijgt wel een eigen woonruimte (ongeveer 40 m2) met woonkamer, slaapkamer, badkamer/toilet en pantry. Ook zijn er een gemeenschappelijke grote woonkamer, eetkeuken, hobbykamer, logeerkamer, terras en tuin. De gemeenschappelijke ruimtes worden compleet nieuw gemeubileerd opgeleverd. Huiselijkheid, veiligheid, zelfredzaamheid en gezelligheid zijn kernwoorden. Er is geen verzorging, de bewoners wonen zelfstandig en huren direct van Eigen Haard. Samen (en desgewenst met hulp) maken zij afspraken over de gemeenschappelijke zaken. Voor het Thuishuisproject zijn opgeleide vrijwilligers werkzaam. Indien nodig kunnen bewoners hierop een beroep doen via de vrijwilligerscoördinator. Dit alles maakt het project uniek.

  

Voor informatie kunt u een mail sturen naar:

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 06-43044201

Geslaagde en druk bezochte open dag van het Thuishuis Amstelveen op 29 maart 2014 met bezoekers, vrijwilligers en koffie en appeltaart...Volgende open dagen op 3 april van 16.00 tot 18.00 uur en op 6 april van 14.00 tot 16.00 uur.

 

(klik op een foto voor een uitvergroting)

View the embedded image gallery online at:
http://www.thuishuisamstelveen.nl/nieuws#sigProId3911436243

Foto van de tweede groep vrijwilligers

De tweede groep vrijwilligers die - na een training van 5 dagdelen - een certificaat gehaald hebben als Thuishuis Vrijwilliger.

In het midden, onderaan de foto, de opleider Anna Hamelink.

 

 

 

 

 

 

 

 

vrijwilligers

 

 

 

 

De eerste vrijwilligers die zojuist een certificaat gehaald hebben als Thuishuis Vrijwilliger.

In het midden, met certificaat, de coordinator en tevens opleider Anna Hamelink.

 

 

 

 

 

 

 

eerste-paal

 

 

 

 

 De eerste paal voor het gebouw is geslagen op woensdag 11 juli 2012. Een feestelijke gebeurtenis!

Voor foto's en een prima en actueel verslag wordt verwezen naar resp.:

 

 

 

 

 stip Start bouw van het Lindenpark wooncomplex

 stip foto's Sander Baks

 bron van het artikel is: Amstelveenweb.com

Artikel Maart 2011

 

Amstelveen maart 2011